top of page

Mi is A Cold brew kávé?

Bizonyára te is hallottad már korábban a cold brew kifejezést. Még ha tudsz is angolul, akkor is csak találgatni lehet, hogy mi teszi a cold brew kávét annyira különlegessé. Csak mostanában kezd teret hódítani és egyre népszerűbb ez a frissítő ital, de vajon mi a titka?

Habár sokan összekeverik az egyszerű jegeskávéval, tudnod kell, hogy a kettő alapjaiban különbözik. A különböző elkészítés pedig eltérő ízélményt eredményez, de ez nem is baj, hiszen mindkettőt másért szeretjük. Lássuk, mit takar a „hideg főzés”, hogyha a kedvenc italodról van szó.Ismerkedj meg a cold brew eljárással!

Elvégre lassan jön a nyár, és az év legforróbb időszakában is szükséged lehet arra, hogy valami – ha csak mérsékelten is – felpörgessen nyaktól fölfelé. De minek innánk minden esetben gőzölgő kávét az izzasztó melegben, ha a finom aromákat egy hidegebb és frissítőbb változatból is megízlelhetjük?

A cold brew esetében egy olyan eljárásról beszélhetünk, melynek során a kávé nem a hagyományos főzéssel, hanem hideg vízben készül el. Ennek köszönhetően a savak másképp oldódnak ki a kávéból és az eredmény egy lágyabb, gyengébb kávé lesz. Ideális azok számára, akik nem szeretik az úgynevezett „lórúgás” italokat, ráadásul a szervezetedet is kevésbé terheli, ha többet iszol belőle.

Az elkészítése viszonylag egyszerű, ám időigényes lehet, ha otthon próbálkozol vele. A legegyszerűbb eljárás, ha fogsz egy pohár hideg vagy szoba-hőmérsékletű vizet, amelyben egyszerűen elkeversz egy kis őrölt kávét. Ezt követően tedd a hűtőbe és hagyd állni 12 óráig.A hűtés után fogj egy sűrű szűrőt vagy filtert és szűrd át rajta a keveréket.Végül dobj néhány jégkockát a poharadba és máris fogyaszthatod az élénkítő finomságot!

Ennél gyorsabb, de több munkát igényel, ha filteres kávéfőzővel, vagy french press-el készíted. Ebben az esetben is hideg vízre lesz szükséged, csak nem kell fél napot várnod arra, hogy magadhoz vehesd.


Miért más mint a jegeskávé?

Kétségtelen, hogy mindkét kávé remek választás, ha egy kis lehűlésre vágysz a nagy melegben. Emellett a hőmérsékletüknek köszönhetően nem csak akkor bizonyulnak jó választásnak, ha úgy érzed, mindjárt kigyulladsz a hőségben, de az elmédre is frissítően hatnak, így munka közben is jó szolgálatot tehetnek. Azonban már az elkészítésük menete is teljesen eltér.

A jegeskávé hagyományos, főzött kávéból készül. A forró italt lehűtik, majd jégkockát tesznek bele, így lesz igazán frissítő az élmény. Lényegében tehát egy egyszerű, hagyományosan készített italról beszélünk, mindössze annyi a különbség, hogy hidegen kerül a poharunkba. A megszokott ízek kedvelőinek tehát tuti befutó.

A klasszikus készítés arról is gondoskodik, hogy a végeredmény egy ugyanolyan erős frissítő lesz, mint amilyet egyébként is fogyasztani szoktál és az ízélmény is hasonló. Emiatt azonban a jegeskávéból nem érdemes több adagot meginnod, mint amennyit egyébként is kávézol.

Ha már unod a jól ismert jegeskávét, a cold brew hozhat új árnyalatokat a hétköznapjaidba. Elvégre egy igazán jó nap nem telhet el kávémentesen. A változatosság viszont sosem árt, hiszen ez garantálja, hogy sose unhass rá a kedvenc italodra.

A legfinomabb kávékkal felszerelkezve már nem is akkora próbatétel megbirkózni a nyári időszak kihívásaival. Elő a jégkockákkal és a kedvenc frissítőddel, hogy könnyedén vehesd a rád váró akadályokat az elkövetkezendő hónapokban is.

33 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page