top of page

Hogyan tároljuk a kávénkat?

Ahhoz, hogy a boltban megvásárolt kávédat sokáig tud használni és a megszokott finom italod legyen belőle, nem mindegy, hogyan tárolod. Biztosan neked is van olyan ismerősöd, akinél ugyan mindig van otthon kávé, de a lötty, amit készít belőle, nem éppen a legjobb. Erről sokszor nem a kávéfőzője tehet, csupán rosszul tárolja az őrleményt. Azt sem árt tudnod, hogy bár a jó tárolás meghosszabbítja a kávé élettartamát, a végtelenségig még így sem őrizgetheted.

Bizonyos idő elteltével óhatatlanul elindulnak a romlás folyamatai és elvesznek az aromák, melynek következtében a belőle készült frissítő már nem olyan finom, mint korábban.

Hogyan tárold a kávét?

Amikor tárolásról beszélünk, az sem elhanyagolható tényező, hogy őrölt vagy szemes kávét szeretnél eltenni. A szemes kávé jóval lassabban indul romlásnak, így azt viszonylag hosszú ideig megőrizheted a megszokott állapotában.

Persze, ez nem jelenti azt, hogy az őrölt kávét azonnal ki kell dobnod, csak ebben az esetben még jobban oda kell figyelned a tárolási körülményekre.

De vajon hova érdemes tenni a még friss kávédat?

Az egyik legfontosabb, hogy mindig olyan eszközt használj, amiben elzárhatod az oxigén útját. Erre a célra remek lehet egy simítózáras zacskó vagy egy régi típusú csatos doboz. Utóbbiból ma már kifejezetten dekoratív darabokat lehet kapni, tehát megéri egyszer beruházni rá, hiszen két legyet üthetsz egy csapásra.


Általában, ahogy ezt a csomagoláson is olvashatod, a kávét is célszerű hűvös és viszonylag sötét helyen tartani. De mit takar a hűvös? Az egyik lehetőséged, ha van a lakásodban spejz, akkor oda beteheted bátran. Emellett a mélyhűtő sem rossz ötlet, mivel így még ki is tolhatod az eltarthatóság idejét. Egyszerű hűtőbe viszont ne tedd be, mert csak bepárásodik és hamar megromlik!


Kávé és az idő

Az idő vasfoga idővel óhatatlanul nyomot hagy a kávén. Ha megfelelően tárolod, akkor ez később fog bekövetkezni, de teljesen elkerülni a folyamatot nem tudod.


Tehát, ha ritkábban kávézol, inkább vegyél kevesebbet, különben a szemétben végzi az egész, te pedig kidobtál egy rakás pénzt az ablakon.


De mi történik a kávéval, amitől megromlik?

A képlet egyszerű. A benne lévő gázok egy idő után kiszabadulnak. Ilyenkor kezdődik el az öregedés folyamata és lassan elveszíti az értékes aromáit, amelyeket úgy szeretsz.


Ez természetesen nem néhány pillanat alatt megy végbe,  de ennek ellenére jobb, ha nem várod meg, amíg elindul, mert az íz ekkor már csak egyre rosszabb lesz.Ugye emlékszel, hogy fentebb azt írtuk, hogy tartsd sötét helyen?


Ennek az az oka, hogy a napfény hatására ezek az események felgyorsulnak. Ennek következtében hamarabb romlik meg a kávéd. Persze, ha véletlenül kint hagytad az asztalon, akkor nem kell rögtön pánikba esni, ez mindenkivel előfordulhat, csak nem érdemes belőle rendszert csinálni.


Emellett jobb, ha a nedvességtől is óvod. Talán azzal nem mondunk újdonságot, hogy az nem tesz jót az élelmiszerednek. A kenyér például két nap alatt megpenészedik, ha párás helyen tartod. Ugyanígy a kávéra sincs jó hatással a nedvesség.


És hogy mi a tanulság mindebből? Hogy mindenképp érdemes gondoskodnod egy jó edényről, amiben ezeket a feltételeket biztosíthatod. És jobban jársz, ha csak annyi kávét veszel, amennyit záros határidőn belül el is fogyasztasz.

78 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page