top of page

Kávékiszerelés kisokos

Míg nagyszüleink idejében legfeljebb a márkák között akadt különbség, ma már dugig vannak a polcok a legkülönfélébb kávékkal. Nem csoda, ha sokak számára komoly fejtörést okoz, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbbet. Mi azonban most segítünk neked, hogy eligazodhass a kávékiszerelések útvesztőjében.


Mielőtt a következő bevásárló listával elrohannál a boltba azt is érdemes eldöntened, hogy milyen kávéra vágysz igazán. A különböző típusok és kiszerelések mindegyike másért népszerű, így jó, ha már van egy elképzelésed arról, hogy milyen italra vágysz.


Milyen típusok léteznek egyáltalán?


A szemes és őrölt kávékat bizonyára senkinek nem kell bemutatnunk. Ezek azok, amelyeket bármely szupermarket polcán megtalálsz. Ha van megfelelő kávéőrlőnk vagy automata kávégépünk a szemes kávék között is válogathatunk, melyek nagy előnye, hogy tetszés szerint beállíthatjuk a gépünkhöz megfelelő őrlésfinomságot. A másik fontos szempont, hogy szemes formában tovább tartja aromáit tárolás közben.

Az őrölt kávéknál érdemes odafigyelni a kiszerelésre, mert minél kisebb porciót választunk annál könnyebb megőrizni a frissességét a felbontást követően, hiszen hamarabb felhasználásra kerül a felbontott csomag. A prémium minőségű kávékat gyártó cégek már különbséget tesznek őrölt kávéik között az őrlési finomság tekintetében, melyet a készítési technikához igazítanak (pl: pumpás espresso kávégépekhez – finomabb, kotyogóhoz – durvább szemcse méret).

A modern kor gyermekei a kapszulás és PODos kiszerelések, amelyek nem csak ízletesek, de nagyon praktikusak is és gyerekjáték velük a kávékészítés. Ezek a típusok a hozzájuk tartozó kávégépektől függően változó alakúak, méretűek – csak azzal a géppel kompatibilisek, amelyhez készültek. A legnépszerűbb változatok a teljesség igénye nélkül: nespresso, dolce gusto, tchibo, E.S.E pod rendszerhez készült kapszulák és kávépárnák.

Itt még nem ért véget – az ördög ugyanis a részletekben rejlik

Ha már tudod, hogy milyen kiszerelésű kávét szeretnél, akkor leszűkítetted a kört. Ám az elkészült frissítő aromáját és minőségét további tényezők is befolyásolják. Mindegyik kávékészítési módhoz (espresso, mokka, alternatív eszközök) más és más pörkölési mód passzol igazán.

Az őrlés finomsága is hatással van a végső ízélményre. Itt is érdemes figyelme venni a technikát, pl.: espressohoz finomabb, kotyogóhoz durvább őrlésfinomságú kávé szükséges. Bizonyos gyártók jelölik is a csomagoláson, melyik típusú kávéfőzési technikához ajánlják az adott terméket.

Bármelyik fajta kávé is legyen a kedvenced, ha tudod, hogy milyen italt és azt milyen eszközzel szeretnél elkészíteni, az megkönnyíti a választást. Ne hagyd, hogy a nagy választék összezavarjon – találd meg tudatosan a neked valót!

44 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page