top of page

Mi is az Espresso?

A kávét először Arábiában és Etiópiában fedezték fel, onnan indult világhódító útjára. Európában először Velencébe érkezett meg a kereskedelmi hajókon, majd hamarosan az egész itáliai félszigeten elterjedt az élénkítő ital. A mai, kontinensünkön legnépszerűbb kávéfogyasztási kultúrát és elkészítési módokat az olaszoknak köszönhetjük, akik segítették az elegáns, csokoládés kesernyés kávéitalok hódítását.


A gép forog, az alkotó pihen

A legendás rövid kávé, az eszpresszó története több mint 100 éves. Elnevezése kétértelmű, egyrészt utal a gőznyomásos elkészítésre, másrészt hangsúlyozza gyors fogyasztását. Luigi Bezzera feltaláló volt az, aki Milánóban elkészített egy gőznyomásos kávégépet.

A kezdetleges masinában ténylegesen megfőzték a kávét, amitől magas lett a csersav tartalma, és keserűvé vált. Ezt a problémát Giovanni Achille Gaggia oldotta meg, aki a meglévő gépezetbe beépített egy rugós csapszelepet, így a vizet forráspont alatt, 90 fokon tudták átpréselni a kávéőrleményen. Ez egy lágyabb, aromásabb italt eredményezett és a kémiai változások által megjelent a jellegzetes crema az eszpresszó tetején.

A mai kávégépekhez még egy dolgot hozzátettek 1961-ben – a kart, mely az elkészítést és a pontos adagolást segíti, valamint az átpréselési nyomás tökéletes beállíthatóságát. A modern eszközök már csak precizitásukban, automatizáltságukban tudják felülmúlni a régi gépeket.


Az öt elem

Az eszpresszókészítés igazi művészet, a hozzáértő kávékedvelők pedig igazán értékelik a kiváló minőséget. Megfigyelhető az igény a kávé termőterületére, pörkölésére, feldolgozási módjára vonatkozó információ iránt is. Egyre több vendéglátóhely felismeri, hogy érdemes javítani a minőségen, fejleszteni a gépparkot és a baristák tudását.


Az eszpresszó kiválóságát öt fontos elem befolyásolja.

1. Egyértelműen fontos:

a kiváló minőségű alapanyag,a lehetőleg magas arabica tartalmú,frissen pörkölt kávéés a tiszta, adalék anyagoktól, klórtól és más íz minőséget rontó tényezőktől mentes víz.

2. Lényeges rész a friss őrlés és az egyenletes, jól beállított őrlésfinomság, melyet az őrlőtárcsás vagy kúpos késes direkt karba őrlők biztosítanak.

3. A harmadik szempont a megfelelő kávégép, ami biztosítja a tökéletes hőmérsékletű vizet és a nyomást.

4. A negyedik nélkülözhetetlen alkotóelem a barista, aki hozzáértő gondossággal, kellő szaktudással készíti el az italt és folyamatosan kontrollálja és hangolja össze a részleteket.

5. Nem elhanyagolható elem a karbantartás, mely magába foglalja a rendszeres tisztítási ciklusokat is.


Mindent összefoglalva a jó espresso ital egy összetett folyamat eredménye, melyben minden elemnek stimmelnie kell a páratlan végeredményhez,


A lehető legjobbat

Az eszpresszó nagyon hamar veszít élvezeti értékéből. Egy-két percen belül érdemes elfogyasztani, mert elvesznek belőle az értékes aromák. Felszolgálása mindig prioritást kell, hogy élvezzen, adjuk meg az esélyét, hogy az adott presszóital a legjobb oldalát tudja mutatni!

Válasszunk igényes, hozzáértő forgalmazót, ahol a szakemberek tudásuk átadásával is segítik a vendéglátósok munkáját. Mi komplett szakmai hátteret biztosítunk a velünk szerződő ügyfeleknek. Folyamatosan ellenőrizzük és karbantartjuk a gépeket, a pultosokat oktatásban részesítjük, hogy az elkészítés mindig tükrözze a minőséget.

108 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page