top of page

Új-hullámos vagy Blend? Lássuk mi a különbség.

Az átlagember nem ismeri a kézműves és ipari pörkölés közti különbséget – pedig izgalmas ízélményeket tartogat. Különösen akkor, ha megismered a kettő közti eltérést, így egy valóban érdekes utazásnak lehetsz részese az ízek világában.


Az egyértelmű, hogy mindenkinek megvan a maga kedvence. Ez nem csak a pörkölés, de a kávé elkészítésének módjában is megmutatkozik. Míg te talán az espressot, addig az édesanyád a lattét kedveli inkább. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne érné meg tenni időnként egy kis kitérőt.


Amit a kézműves pörkölésről tudni érdemes

Ebben az eljárásban általában csak kis mennyiség születik, mivel nem erre fektetik a hangsúlyt. Köszönhetően annak, hogy a pörkölés kézzel készül, nehéz reprodukálni, ezért a minőség is igen változó. A kávébabok szüretelése és válogatása is gépek bevonása nélkül történik.

Ez az eljárás az ipari pörkölésnél jóval lassabb, 10-15 percig is eltarthat. Az így készült kávé általában a speciality italok alapja, íze általában kicsit édes, és többnyire 100% arabicából készül.És most nézzünk be az ipari kulisszák mögé

Ezek azok a kávék, amelyeket nagy mennyiségben is megvásárolhatsz a boltban. Az esetek zömében arabica és robusta keverékből készül, gyors pörkölési folyamat során. A szelekciót és a pörkölést egyaránt gépek végzik, ennek köszönhetően a minőség évekig változatlan.

A gyártási körülményeket természetesen ilyenkor szigorúan ellenőrzik. Az így készült kávék tanúsítvánnyal rendelkeznek, hogy a pörkölés a lehető legjobb körülmények között történik. A kávébabok beszerzése is saját termőterületről történik. Az eddig sem volt titok, hogy a kávé ízvilága nagyban függ a pörkölés sötétségétől. Most azonban már egyértelmű lehet számodra is, hogy nem csak ez határozza meg a végeredményt. Ha szeretnél teljes képet kapni a kávék világáról, akkor érdemes a bevált szokásaid mellett ebbe az irányba is tenned egy kis kitérőt.

39 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Yorumlar


bottom of page